Gluten Block

Najpopularniejsze rodzaje nietolerancji pokarmowych

Najpopularniejsze rodzaje nietolerancji pokarmowych

Cierpi na nie coraz więcej osób. Za najpowszechniejsze uznaje się nietolerancje pokarmowe, polegające na specyficznych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, objawiające się po spożyciu określonych składników, które mają wyraźny wpływ na obniżenie komfortu codziennego życia. Są one niczym innym, jak zbyt intensywną reakcją organizmu.

W jaki sposób organizm broni się przed szkodliwymi składnikami?

Nietolerancje pokarmowe mogą mieć różny przebieg i objawy. Także ich geneza jest różna – niektóre pojawiają się już w wieku niemowlęcym i bywa, że mijają wraz z wiekiem, z kolei inne wychodzą na jaw się w wieku dorosłym, a do ich pojawienia się mogły się przyczynić inne zjawiska, np. przebyte choroby. Stwierdzenie tego, ile osób cierpi na nietolerancje pokarmowe nie jest łatwe – nie każdy decyduje się na diagnostykę i wiele osób na z własnej woli, pomimo braku wyraźnych wskazań medycznych, decyduje się na odstawienie określonych grup pokarmów jedynie na podstawie podejrzeń nietolerancji lub też profilaktycznie. 

Jeśli chodzi o objawy nietolerancji pokarmowych – najczęściej są to problemy skórne oraz poczucie dyskomfortu, ciężkości, wzdęcia po zjedzeniu określonych składników. Mogą pojawiać się nudności, bóle głowy, osłabienie organizmu, apatia, a czasem także biegunka i wymioty. Jeśli takie problemy pojawiają się stale po zjedzeniu określonych posiłków, warto się zastanowić, czy któryś z ich składników nie powoduje właśnie nietolerancji. 

Jaki są najczęstsze rodzaje nietolerancji pokarmowych?

Alergię można mieć niemal na wszystko, jednak jeśli chodzi o nietolerancje pokarmowe, dość łatwo zauważyć, które są najpopularniejsze. W ostatnich latach wyraźnie dają się we znaki szczególnie trzy rodzaje nietolerancji:

Nietolerancja laktozy

Jest to niezdolność do trawienia cukru mlecznego, która najczęściej pojawia się wraz z wiekiem.  Objawia się, gdy w organizmie występuje niedobór laktazy, enzymu, który jest potrzebny do rozkładu laktozy. Jego poziom może się obniżać lub też organizm może stracić zdolność do jego wytwarzania. Dzieje się tak np. wtedy, gdy dobrowolnie odstawi się produkty mleczne – wówczas organizm nie ma bodźców, by produkować laktazę – nie ma ona bowiem czego rozkładać, więc zanika. Wówczas laktoza nie może być wchłaniana w jelicie, zalega w nim, zatrzymuje wodę i staje się pożywką dla bakterii, które się rozkładają, fermentując i powodując skutki uboczne. Do najczęstszych objawów nietolerancji należą mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki oraz zwiększona ilość gazów. 

Nietolerancja kazeiny

Także łączy się ona z mlekiem, jednak oznacza najcięższą formę nietolerancji białek w nim zawartych. Może się objawiać już w pierwszych miesiącach życia, ale najczęściej znika w wieku wczesnoszkolnym. Jeśli chodzi o dorosłych, na nietolerancję kazeiny cierpi około 2% populacji. Objawy mogą obejmować problemy jelitowe. Podobnie, jak w przypadku laktozy, także mogą przyczyniać się do powstawania problemów związanych z drogami oddechowymi, takimi jak katar, przewlekły kaszel, duszności, podrażnienie śluzówki. Kazeina nie traci swoich właściwości alergizujących nawet w wysokiej temperaturze (to tzw. białko termostabilne), co oznacza, że alergię wywołuje spożycie mleka pod jakąkolwiek postacią, także przetworzonego np. w wypiekach. 

Nietolerancja glutenu

To jedna z najczęstszych nietolerancji. Również objawia się obronną reakcją organizmu wobec białek, ale tym razem pochodzących ze zbóż. Może się pojawić zarówno u dzieci i zanikać, jak i u dorosłych. Często objawy nietolerancji glutenu mogą przypominać nie tylko inne schorzenia, ale również być kojarzone ze zwykłym przemęczeniem czy też przesileniem jesiennym. Należą do nich przewlekła apatia i zmęczenie, zanik energii i witalności, osłabienie organizmu, utrata wagi. Zaniepokoić powinny także częste wzdęcia, uczucie ciężkości, bóle brzucha i nudności, a także wymioty i biegunka. Jeśli któryś z objawów notorycznie występuje po spożyciu produktów zbożowych lub zawierających gluten (mogą to być nawet produkty przetworzone, jak wędliny, jogurty owocowe, warzywa w puszkach), można mieć u siebie podejrzenie nietolerancji glutenu. Obecnie panuje moda na profilaktyczne niespożywanie glutenu, w myśl tego, że może on powodować spadek jakości i komfortu życia. 

Wiele osób, coraz bardziej świadomych oddziaływania na organizm niektórych składników, profilaktycznie rezygnuje z ich spożywania. Ci, którzy wykryli u siebie objawy nietolerancji pokarmowych, zmuszeni są do narzucenia sobie diety. Niestety, o ile w przypadku nietolerancji laktozy nie jest to aż tak trudne, ponieważ nie zawsze mleko i jego składniki są na pierwszym miejscu w jadłospisie, o tyle w przypadku glutenu sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, bo znajduje się ona w wielu powszechnych produktach. Obecnie producenci coraz częściej zamieszczają informacje o obecności lub braku glutenu w danym produkcie, jednak nie ma co ukrywać, że niektóre z artykułów nie przypominają swoich pełnowartościowych odpowiedników. Należy też pamiętać, że wraz z usunięciem z diety produktów glutenowych, pozbawia się organizm także innych składników odżywczych, które były w  nich zawarte. Dlatego należy dokładnie ułożyć nową, odpowiednio zbilansowaną dietę, by nie doszło do niedoborów lub też zadbać o odpowiednią suplementację. Dla przykładu – suplement diety GLUTEN BLOCK pomaga trawić gluten oraz inne białka, w tym białka mleka krowiego, a do tego dostarcza wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jest to więc dobra alternatywa dla tych, którzy nie są gotowi na to, by rezygnować z ulubionych posiłków lub też są świadomi konsekwencji, jakie niosą ze sobą diety eliminacyjne.