Gluten Block

Nietolerancja a alergia pokarmowa – czym się różnią?

Nietolerancja a alergia pokarmowa – czym się różnią?

Obecnie niemal każdy cierpi na alergię lub nietolerancję pokarmową. Ich przyczyn może być wiele, ale nie można wykluczyć, że wiążą się też ze zmianami w zasadach produkcji żywności, z coraz większą wrażliwością organizmu i osłabioną przez mocno zmodyfikowane produkty tolerancją organizmu. Kiedy mamy do czynienia z alergią, a kiedy z nietolerancją? Które z nich są bardziej kłopotliwe? Jak walczyć z jednym i z drugim? I w końcu, co, z dwojga złego, lepiej mieć – alergię czy nietolerancję pokarmową? 

Czy alergia i nietolerancja pokarmowa to to samo?

Bardzo często te dwa terminy są ze sobą mylone i w istocie – dolegliwości w obu przypadkach bywają bardzo podobne, jednak różnią się przyczynami powstawania. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że alergia jest bardziej złożona i mocniej wpływa na organizm, z kolei nietolerancja pokarmowa często określona jest mianem „pseudoalergii”. 

Co to jest alergia?

Jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na określone składniki znajdujące się w pokarmie, spowodowana czynnikami immunologicznymi. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za reakcje alergiczne, jest histamina, a do objawów należą biegunki, zaparcia, wzdęcia i wymioty. Wyróżnia się dwa rodzaje alergii:

IgE – zależną – która charakteryzuje się szybkim czasem reakcji organizmu na czynnik alergizujący i jest uwarunkowana genetycznie. Jej najczęstszymi objawami są obrzęk skóry i wysypka, bóle brzucha, wzdęcia i biegunki, a nawet wymioty. Jest to groźna odmiana alergii, w najgorszym przypadku może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest realnym zagrożeniem zdrowia, a nawet życia alergika. 

IgG – niezależną – nie jest związana z genetyką, a nabyta. W jej przypadku reakcja organizmu jest opóźniona, dlatego nie zawsze łatwo powiązać dany składnik z uczuleniem. Objawy również mogą obejmować układ pokarmowy, a także powodować zmęczenie, apatię, spadki masy ciała oraz problemy dermatologiczne.

Najczęstszymi składnikami alergizującymi są owoce morza i ryby, orzechy oraz owoce. 

Czym się charakteryzuje nietolerancja pokarmowa?

Podobnie jak alergia, oznacza patologiczną reakcję organizmu na określony składnik, jednak nie ma podłoża immunologicznego. Nie do końca jest wiadomo, jak powstaje. Rzadko kiedy bywa wrodzona, znacznie częściej objawia się po czasie, mimo wcześniejszych prawidłowych reakcji organizmu. Dlatego też przyjmuje się, że związana jest z niedostatecznym wytwarzaniem, a nawet zanikiem określonych enzymów, które przyczyniają się do rozkładu i trawienia poszczególnych składników. Tak jest np. w przypadku nietolerancji laktozy, która spowodowana jest zbyt małą – lub całkowitym brakiem – laktazy, enzymu, który umożliwia trawienie cukru mlecznego. Bywa, że nietolerancja pojawia się w wyniku zbyt dużej ilości chemii, zbyt agresywnie urozmaiconej diety, a nawet  wyniku zbytniej dbałości o higienę, kiedy upośledza się wrodzoną zdolność organizmu do reakcji obronnych i, można powiedzieć, usypia układy odpowiedzialne za odpowiednie wchłanianie poszczególnych składników ożywczych. 

Najczęściej spotykane są nietolerancja glutenu laktozy i kazeiny. 

Alergia a nietolerancja pokarmowa – jakie są różnice, a jakie podobieństwa?

Przede wszystkim, za alergię odpowiada system odpornościowy organizmu, zaś w nietolerancji pokarmowej biorą udział inne czynniki, np. enzymy czy toksyny, a także mechanizmy idiosynkrazji. Ponadto, alergia zazwyczaj mija wraz z wiekiem, z kolei nietolerancja pokarmowa czasem towarzyszy przez całe życie. Jak zostało wspomniane, jeśli spowodowana jest np. niedostatecznym poziomem określonych enzymów, to  skutek odstawienia danego składnika, enzym ten całkowicie zanika, co oznacza, że na określoną dietę jest się skazanym do końca życia, choć nie jest to regułą. Można też powiedzieć, że nietolerancja pokarmowa jest łagodniejsza niż alergia, szczególnie typu IgE. 

Jeśli chodzi o podobieństwa, najczęściej dotyczą one objawów – w obu przypadkach mogą to być problemy ze strony układu pokarmowego, dermatologicznego i pogarszające kondycję psychiczną i fizyczną organizmu.

Czy można wyleczyć się z alergii i nadwrażliwości pokarmowej?

Alergia wymaga zastosowania diety eliminacyjnej, ale najczęściej mija z wiekiem. Jeśli zaś chodzi o nietolerancję, która spowodowana jest zanikiem odpowiednich enzymów trawiennych – można zastosować suplementy diety, które będą je zawierały. Jeśli chodzi o nietolerancję glutenu, jedną z najbardziej powszechnych, dostępne są preparaty ułatwiające trawienie białek, w tym zbożowych i z mleka. Tak będzie działał suplement diety glutenBLOCK, dzięki któremu nie będzie trzeba przechodzić na restrykcyjną dietę, ponieważ pomoże on wchłaniać białko bez żadnych przykrych konsekwencji. Ważne jest, by dobrze rozpoznać u siebie niepożądane reakcje i starać się im zapobiegać, jednocześnie nie szkodząc zdrowiu jeszcze bardziej.