Gluten Block

Nietolerancja glutenu: może to Twój problem? Sygnały, które daje Ci organizm

Fakt, że jest się uczulonym na cokolwiek, dla nikogo nie jest komfortowe. Pół biedy, jeśli objawy alergiczne występują po czymś, co rzadko się spożywa – wtedy wyeliminowanie z diety danego składnika nie jest takie trudne. Jednak inaczej jest w przypadku nietolerancji glutenu, która potrafi solidnie skomplikować życie. 

Jakie są rodzaje nietolerancji glutenu?

Uczulenie na gluten to jedno z najbardziej powszechnych rodzajów alergii pokarmowych. Z jednej strony nie wydaje się niczym wyjątkowym, wszak na wiele rzeczy można być uczulonym, jednak w przypadku glutenu to jest o tyle kłopotliwa kwestia, że można go spotkać niemal wszędzie. Sama alergia na niego także może się objawiać na kilka sposobów. Może mieć formę celiakii, choroby trzewnej, która jest związana z nadmierną odpowiedzią układu odpornościowego na grupę białek zbożowych, co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Drugim objawem nietolerancji glutenu jest alergia na pszenicę, jako na główne źródło glutenu. Diagnozowana jest najczęściej w dzieciństwie i również wymaga prowadzenia diety, jednak zazwyczaj przechodzi wraz z wiekiem, a jej skutki nie są tak wyniszczające dla organizmu, jak w przypadku celiakii. Trzecim rodzajem nietolerancji glutenu jest nieceliakialna nadwrażliwość na gluten, która jest niejako pomiędzy dwoma poprzednimi schorzeniami, trudna do zdiagnozowania, powszechniejsza niż celiakia i z szybszą reakcją organizmu niż w przypadku nietolerancji. 

Nietolerancja glutenu – co powinno zaniepokoić?

Niestety, mimo że temat jest coraz szerzej omawiany, nadal nie każdy wiąże reakcje swojego organizmu ze skutkami spożywania glutenu. Trudno się jednak dziwić – gluten występuje powszechnie, w grupach najchętniej i najczęściej spożywanych pokarmów i widmo rezygnacji z nich dla mało kogo jest przyjemną perspektywą. Trudno też uznać, że coś, co spożywa się codziennie, może szkodzić. Jakie objawy przy nietolerancji glutenu powinny zwrócić uwagę? 

  • przewlekłe zmęczenie i apatia
  • osłabienie organizmu
  • uczucie ciężkości, ciągłe wzdęcia i dyskomfort 
  • brak energii i sił witalnych
  • nudności, wymioty, utrata wagi
  • bóle głowy
  • czasem problemy skórne w postaci wysypki

Jak widać, główne objawy nietolerancji glutenu nie są takie oczywiste, bowiem wiele z nich można przypisać także do innych schorzeń czy czynników takich jak stres w pracy, szybkiego tempa codziennego życia, zdarzenia losowego, a nawet pory roku.

Kiedy powinno się odstawić gluten?

Mimo że objawy nietolerancji glutenu nie są oczywiste, to jednak łatwo można je z nim skojarzyć, o ile bacznie obserwuje się swój organizm. Jeśli często spożywa się produkty zbożowe i mączne, pieczywo, kasze i makarony są  w codziennym jadłospisie i codziennie występuje któryś z wyżej wymienionych objawów – można podejrzewać, że organizm nie toleruje glutenu. Co wtedy zrobić? Oczywiście – zdecydować się na odpowiednią dietę i wyeliminować gluten z codziennego jadłospisu. 

Czy dieta musi być bardzo restrykcyjna? Na początku warto zacząć od małych kroków, czyli zmienić nawyki żywieniowe odnośnie śniadań i obiadów. Zrezygnować z najbardziej typowych, glutenowych produktów, jak właśnie pieczywo, kasze i makarony. Jeśli nastąpi poprawa i znikną objawy – na tym można poprzestać. Niestety, obecnie gluten jest niemal wszędzie, także w wędlinach, jogurtach, lodach, a nawet majonezie oraz wiele innych przetworzonych produktów, więc jeśli zauważa się u siebie silną nietolerancję i brak poprawy nawet po odstawieniu najbardziej powszechnych produktów, pozostaje niestety wnikliwe czytanie etykiet i poszukiwania produktów bezglutenowych. Na szczęście producenci coraz częściej dają oznaczenia o tym, czy dany produkt zawiera gluten. 

Można także skusić się na suplementy diety, które pomogą w trawieniu białek i dzięki którym nie trzeba będzie sobie odmawia przyjemności. Należy też mieć na uwadze fakt, że wraz z odstawieniem niektórych pokarmów, pozbawia się organizm nie tylko czynników alergizujących, ale także tych, które przynoszą mu korzyści – cennych składników mineralnych, witamin i pierwiastków, wartych w danych produktach. Wymagają one uzupełniania, by nie doszło do niedoborów, chyba że wybierze się suplement diety, który spowoduje, że nie będzie trzeba ponosić żadnych wyrzeczeń nawet przy nietolerancji glutenu. Warto zwrócić uwagę na glutenBLOCK – specjalistyczny środek dla tych, którzy źle znoszą obecność białek ze zbóż (a także innych, np. z mięsa czy mleka). glutenBLOCK ułatwia trawienie glutenu, a także zawiera szereg innych ważnych składników odżywczych. To, jaki sposób walki z nietolerancją glutenu się wybierze, jest kwestią indywidualną. Najważniejsze, to uzmysłowić sobie problem i zacząć z nim walczyć.