Gluten Block

Testy na nietolerancję pokarmową: realne efekty czy strata pieniędzy?

Testy na nietolerancje pokarmowa gluten-block

Trzeba przyznać, że nietolerancje pokarmowe, choć są wyjątkowo powszechnym problemem, dość rzadko przychodzą na myśl nawet wtedy, kiedy ich objawy są charakterystyczne. Wszystko dlatego, że owe charakterystyczne objawy są również typowe dla wielu innych schorzeń. Koło się więc zamyka. Zła kondycja psychiczna i osłabienie fizyczne mogą być przyczyną np. przesilenia jesiennego (tzw. depresja sezonowa), z kolei objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, bóle brzucha i biegunka, mogą być związane ze stresem w pracy czy innymi trudnymi sytuacjami. Dopiero, jeśli wyeliminuje się wszystkie czynniki zewnętrzne, a problemy nadal będą się potarzać i daje się zauważyć ich nasilenie w określonych sytuacjach lub też towarzyszą cały czas, bez żadnych wyraźnych przyczyn – wtedy warto wziąć pod uwagę, że można mieć do czynienia z nietolerancją pokarmową. 

Co zrobić, jeśli podejrzewa się u siebie nietolerancję pokarmową?

Obecnie daje się zauważyć coraz popularniejszy trend, polegający na eliminowaniu z diety określonych składników, bez żadnych wskazań medycznych. Media, społeczeństwo, a nawet moda narzucają określony tryb życia, nastały czasy na propagowanie wszystkiego, co eko, fit i free. Na sklepowych półkach co rusz pojawiają się produkty bez glutenu, bez laktozy, bez cukru czy tłuszczu.  W niektórych przypadkach jest to wyraźna moda i presja społeczna, w innych z kolei, jak np. w kwestii glutenu, sprawa nie jest wyłącznie podyktowana modą. Gluten jest bowiem jednym z najczęściej alergizujących białek i bardzo często przyczynia się do nietolerancji pokarmowych. Objawy nietolerancji glutenu są nieoczywiste, takie, jak wymienione powyżej – spadek energii, patia, wzdęcia, uczucie ciężkości, przewlekłe zmęczenie – ale dopiero po wyeliminowaniu glutenu z diety widać różnice w poprawie jakości życia. Nie jest to jednak reguła – nie każdy musi odczuwać dyskomfort po spożyciu glutenu, dlatego też nie każdy musi go eliminować. Co zrobić, jeśli istnieje prawdopodobieństwo nietolerancji jakiegokolwiek składnika w diecie? Można więc od razu wyeliminować dany składnik i zmienić dietę lub też wykonać specjalistyczne teksty, które potwierdzą lub wykluczą nietolerancję. 

Czy testy na nietolerancję pokarmową są wiarygodne?

Z pewnością ma sens dochodzenie do tego, co negatywnie wpływa na organizm, ale trzeba przyznać, diagnostyka nie jest łatwa. W przypadku nietolerancji pokarmowych mierzy się poziom przeciwciał IgG na określone antygeny pokarmowe. Jeśli którychś jest za dużo, oznacza to, że organizm może na nie patologicznie reagować i należy je usunąć z diety. Jednak problem w tym, że co test, to inne zakresy tolerancji, nie jest ściśle określone, ile to jest dużo przeciwciał i jaki powinien być ich odpowiedni poziom.  Co więcej, badania wykazały, że przeciwciała IgG są także naturalnie produkowane przez organizm w chwilach, kiedy regularnie dostarcza mu się określonych składników. Warto także dodać, że są cztery podklasy przeciwciał i dostępne testy oraz badania na nietolerancje nie rozdzielają ich, ergo są nieistotne w przypadku badań alergii czy diagnostyki nietolerancji pokarmowych. 

Naukowcy podchodzą do badań na nietolerancje pokarmowe dość sceptycznie. Nadal są one w toku i nie ma wystarczającej ilości dowodów na potwierdzenie ich skuteczności, nie ma też powodów do tego, by im całkowicie nie ufać. Pozostaje więc jedynie samodzielna, dokładna analiza reakcji swojego organizmu i diety eliminacyjne, oparte na metodzie prób i błędów, których skuteczność z kolei potwierdzają liczne opinie naukowe. Z pewnością warto się skupić na tym, zanim wykona się drogie, ale niekoniecznie w stu procentach wiarygodne testy na nietolerancje pokarmowe. 

Czy można walczyć z nietolerancją pokarmową bez wykonywania testów?

Zawsze warto dać sobie chwilę na wspomniane wyeliminowanie z diety podejrzanych składników. Czasem jednak wiąże się to ze sporymi wyrzeczeniami, np. w przypadku glutenu, który jest powszechnym składnikiem nie tylko produktów zbożowych, ale także przetworzonych. Nietolerancja glutenu jest jedną z najczęstszych, jej objawy rzucają cień na całe życie – spadek energii, apatia, dyskomfort przewodu pokarmowego – jednak ciężko z niego zrezygnować i przestawić się na restrykcyjną dietę. Jeśli odczuwa się nieprzyjemności po jedzeniu i ma się podejrzenie nietolerancji, można zadziałać profilaktycznie np. poprzez odpowiednią suplementację takimi preparatami, jak glutenBLOCK, który ułatwia trawienie białek, czy zawierającymi określone enzymy, np. laktazę, jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy. Tego typu preparaty pozwolą na zachowanie wszystkich dotychczasowych zasad żywienia, a jednocześnie uchronią przed przykrymi skutkami spożycia produktów wywołujących nietolerancję pokarmową. 

Do testów warto podchodzić sceptycznie, z ograniczonym zaufaniem. Mogą one być wskazaniem do tego, że coś może niekorzystnie wpływać na organizm, ale nie muszą oznaczać od razu konieczności eliminacji. Warto więc traktować je jako wskazówkę, motywator do zmian w diecie, nie zaś wyrocznię w kwestii tego, czy cierpi się na jakiekolwiek nietolerancje pokarmowe.